Lumea in care traim incepe sa semene tot mai mult cu viitorul imaginat in filmele science fiction, iar tehnologiile fantastice si inventiile revolutionare transforma cu o viteza ametitoare societatea umana.
Robotii muncesc in fabrici si lupta alaturi de oameni pe campurile de lupta, in timp ce computerele de toate formele si marimile sunt omniprezente, integrate in toate domeniile vietii si la toate nivelurile societatii.
Cu toate acestea, o multime de probleme nerezolvate isi asteapta in continuare solutiile, cu speranta ca intr-un viitor cat mai apropiat cele mai indraznete vise ale omenirii isi vor gasi in mod firesc rezolvarea, potrivit Live Science.
Citirea gandurilor, mai aproape de realitate
Dispozitivele care pot citi gadurile raman in continuare de domeniul fantasticului, insa primii pasi au fost facuti pe drumul acesta de cercetatorii care au reusit sa prevada reactiile oamenilor in cadrul unor experimente si chiar sa intuiasca momentul in care subiectii vor face o greseala, cu 30 de secunde inainte ca acest lucru sa se intample in realitate.
O alta tehnica experimentala foloseste razele infrarosii pentru a detecta cele mai simple decizii si preferinte ale oamenilor, bazandu-se pe analiza activitatii lor cerebrale.
Chiar daca aceste tehnologii sunt inca departe de a oferi un aparat ce poate citi gandurile, in adevaratul sens al cuvantului, directia a fost deja setata si este doar o problema de timp pana cand mintile umane s-ar putea intalni, de exemplu, la o discutie pe Twitter.
Inconjurul lumii in 90 de minute
Jules Vernes a intuit posibilitatea de a face inconjurul Pamantului in doar 80 de zile, insa ideea consacrata de celebrul sau personaj, Phileas Fogg, a ramas de domeniul fantasticului inca mult timp dupa aparitia romanului sau de anticipatie. In ziua de azi, calatorii ar putea ajunge de pe o parte pe alta a globului in mai putin de o ora, odata cu lansarea unui nou aparat de zbor, denumit Lightcraft, aflat inca la stadiul de concept al armatei americane, in colaborare cu expertii brazilieni, ce s-ar putea deplasa cu o viteza uimitoare in jurul lumii.
Pana la aparitia acestui avion fantastic, anii urmatori ar putea aduce si o serie de nave spatiale ce pot decola si ateriza pe pistele unui aeroport obisnuit, fiind insa net superioare avioanelor actuale.
Membre mecanice, controlate de creier
Primele proteze mecanice de ultima generatie, controlate in mod natural de creierul uman, au aparut deja, la stadiul de prototip, bucurandu-se imediat de un succes imens.
Pasul urmator este dezvoltarea unor microprocesoare speciale, incorporate in proteze, ce vor anticipa fiecare miscare a utilizatorului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a se misca din nou cu usurinta, cat mai natural.
Omniscienta la purtator
Un gadget special creat sau pur si simplu o aplicatie a telefoanelor mobile din viitorul apropiat vor face posibila identificarea diferitelor obiecte, produse, locuri si chiar persoane, in timp real, si afisarea informatiilor despre acestea, culese in doar o clipa de pe Internet. Universitatea americana MIT a pus deja la punct un prototip ce combina o camera de luat vederi, un proiector si un telefon mobil, iar un astfel de dispozitiv ar putea fi gasit in curand in buzunarul oricui, intr-o societate in care informatia ofera puterea suprema.
Regenerarea artificiala a corpului uman
Organele bolnave sau ranite ale corpului uman vor putea fi in curand reparate complet sau pur si simplu inlocuite cu altele, noi, "crescute" in acest scop.
Ultimele experimente cu celule stem ii incurajeaza pe cercetatori sa declare ca asemenea tratamente vor putea fi disponibile, in conditiile in care primul ficat artificial a fost crescut in laborator inca din 2006, iar medicii au descoperit ca inclusiv inima isi poate reface o parte din tesuturile musculare avariate.
O solutie pentru hranirea planetei
Hranirea planetei reprezinta una din cele mai mari si mai dureroase probleme ale omenirii, in clipa de fata, cand sute de milioane de oamenii sufera in fiecare zi din cauza foametei si o mare parte dintre acestia, in special copii, mor zilnic din aceasta cauza.
Oamenii de stiinta lucreaza in continuare la producerea unor noi tipuri de cereale, mai rezistente si mai productive, ce pot hrani o populatie mai mare, folosind aceleasi resurse.
In cazul acesta, cele mai mari probleme sunt, de fapt, lipsa vointei politice si situatia economica a zonelor afectate de foamete, iar o inovare conceptuala la acest nivel reprezinta adevarata provocare a viitorului.
Reciclarea ca mod de viata
Noiile tehnologii care tintesc transformarea deseurilor in materiale reutilizabile au condus deja la construirea primelor fabrici de reciclare totala a maselor plastice.
Oamenii de stiinta lucreaza acum la producerea unui plastic usor biodegradabil in apa sarata a marii, iar o serie de centrale electrice au inceput deja sa arda diverse reziduuri pentru a produce energie.
Salvarea planetei cu ajutorul bioingineriei
Pentru a cotracara efectele devastatoare ale incalzirii globale si ale schimbarilor climatice declansate de aceasta, oamenii de stiinta din intrega lume cauta solutii pentru controlarea capriciilor naturii iar multe dintre aceste sunt pe punctul de a deveni realitate. Cercetatatorii au pus la punct mai multe metode de a raci planeta, in clipa de fata fiind nevoie doar de vointa politica si asumarea raspunderii pentru interventia in mersul natural al planetei, ce va avea, desigur, si o multime de efecte secundare.
Rezolvarea problemei energetice
Fisiunea nucleara este cea care a facut Soarele sa straluceasa timp de miliarde de ani, iar oamenii de stiinta incearca acum sa recreeze in laboratoare aceasta putere fantastica, pentru a avea astfel acces la cea mai eficienta forma de energie posibila. Statele Unite cerceteaza de ani de zile aceasta posibilitate, iar cu ajutorul noilor tehnologii si a unor lasere uriase, acestia ar putea in curand sa puna la punct cea mai buna metoda de producere a energiei aleternative.
Creierul artificial
Chiar daca cea mai mare parte a creierului uman ramane in continuare invaluita in mister, cercetatorii din spatele proiectului Blue Brain anunta ca in urmatorii zece ani vor reusi sa produca primul creier artificial.
Oamenii de stiinta au reusit deja sa simuleze partial creierului unui soarece de laborator, cu ajutorul unui computerului de mare putere IBM Blue Gene, declarand ca celulele produse au inceput sa se organizeze singure, fara interventia omului. Daca vor avea succes cu producerea unui creier uman artificial, cercetatorii vor revolutiona medicina moderna, contribuind la o mai buna intelegere a constiintei umane.
Send messageBackYou can't send an empty message!HTML code is not allowed.Message was not send for security reasons. Please contact us.Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMessage not sent, possible spam.There was a problem while sending the message, please try again.Message sent.